Kalsium og beinskjørhet | Osteoporose

Kostholdsråd

Kalsium

Hvorfor er kalsium viktig for helsen?

Kalsium utgjør nesten 2 % av kroppsvekten. Nesten alt av kalsiumet finnes i bein og tenner, men kalsium utfører mange viktige roller i andre deler av kroppen, slik som nerve- og muskelsceller.
99% av kalsiumet vi trenger går direkte til å bevare og styrke beinbygningen og tennene.
Bilde som viser mengden av kalsium som brukes til bein og tenner
Det er derfor kalsium er så viktig for å redusere risikoen for osteoporose.

Gode kilder til kalsium:

Melk som kilde til kalsium

Meieriprodukter

Melk, yoghurt, ost og andre meieriprodukter inneholder kalsium som er lett for kroppen å absorbere og utnytte.

Bilde av fisk med myke bein - en god kilde til kalsium

Mykbenet fisk

Sardiner og tørket fiken og mandler er inneholder også mye kalsium.

Grønnsaker - en viktig kilde til kalsium

Grønne grønnsaker

Mange grønne grønnsaker, som spinat og kål er rike på kalsium.

Kalsium fra ulike fruktjuice

Andre matvarer med kalsium

Kalsium finnes også i følgende matvarer: matbønner, linser, erter, soyaprodukter, appelsin, mandler og frø.

Mer detaljert

De fleste kvinner over 65 år får i seg anbefalt daglig inntak av kalsium. Det er heldigvis ikke vanskelig å få i seg nok kalsium gjennom kosten. Frister det for eksempel med bakt søtpotet med yoghurt naturell og ost til lunsj – med en salat med brie eller feta og nøtter, og en deilig cappuccino eller varm sjokolade til dessert? Lettprodukter av ost, melk og yoghurt kan være bedre enn helproduktene. I tillegg er det lurt å redusere inntaket av kalorier og mettet fett, lettere meieriprodukter inneholder fortsatt proteiner, som er viktig for å bygge og bevare muskler. Hvis du er laktoseintolerant, finnes det laktosefri og laktosereduserte alternativer. I situasjoner hvor det er vanskelig å unngå laktose, er det mulig å bruke tabletter eller dråper med laktase som hjelper til med å fordøye laktosen. Det kan være lurt å snakke med legen om hva slags kosthold som kan fungere for deg og som sikrer et tilstrekkelig kalsiuminntak.
Kilder:

TILBAKE